Świąteczne pierniczki z lukrem pod choinką z szyszek:)

Co prawda do świąt pozostał już niecały tydzień, jednak ja dopiero teraz znalazłam chwilę na upieczenie świątecznych ciasteczek.  W internecie znalazłam bardzo prosty przepis na te smakołyki i wyszły znakomicie:)










Przepis na święteczne pierniczki:
Składniki:
  • 1/4 szklanki miodu
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką (podsypałam sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.
Lukier: jedno białko roztrzepane mikserem z taką ilością cukru pudru (dość dużo), by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę. 

Pierniczki wyszły bardzo smaczne.Lukier rozprowadziłam za pomocą foliowego woreczka, w którym na brzegu robimy dziurkę. Zamierzam je ładnie opakować i dać jako część prezentów świątecznych, jeśli oczywiście do tego czasu przetrwają:P

Moja choinkę wykonałam z szyszek już rok temu, ale nadal ma się świetnie, więc i w tym roku ozdobi mi pokój:)

Komentarze

  1. Już też mam pierniczki .))
    http://kasia-chocolate-and-chili.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. U nie wszelkie ciasteczka i pierniczki to działka mamy. Choinka cudowna.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne pierniczki i na pewno smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka cudowna choineczka! ;OO A ciasteczka świetnie wyszły ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. choineczka piękna. Jak zrobić takie cudo? A przepis na pierniczki chyba sobie pożyczę :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chodzi o choinkę, to potrzebujemy białego twardego kartonu, szyszek (najlepiej żeby odleżały z tydzień w domu i wyschły), kleju na pistolet, śniegu w sprayu czy farby i ozdób.
      z kartonu robimy stożek,sklejamy, oczywiście takiej wielkości jaką ma mieć choinka, na klej z pistoletu przyklejamy do stożka ciasno szyszki, zaczynając od dołu, aż do wierzchołka, wszystko pryskamy śniegiem czy farbą i przyklejamy bombki, kokardki czy co kto chce i gotowe:)

      Usuń
  6. Piękne pierniki :) ja się jutro biorę za lukrowanie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super zabawa z tym lukrowaniem, jakbym miała specjalny przyrząd do tego lub gotowe pisaki wyszłoby dużo ładniej...ale i tak jestem z nich dumna:)Tobie życzę wesołej zabawy:)

      Usuń
  7. sliczna choinka :) musze zrobic takie ciacha :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się choineczka ;) W następnym roku chyba też zrobię.
    Pierniczki wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna choinka i super ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki fajny przepis! Zapraszam do nas, u nas również przepis na pierniczki, ale nieco inny ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam :D Ja też się wezmę za pierniczki, mam nadzieję, że nie będzie dla nich za późno :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eee tam jak zdążysz do Wigilii to nie będzie za późno:)

      Usuń
  12. Ale masz piękną choineczkę ;))) Ja zrobilam podobną, tyle że z orzechów wloskich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) z orzechów też bym zrobiła, ale miałam ich deficyt :P

      Usuń
  13. Miałam nie piec,ale Twoje są takie piękne a do tego przepis taki prosty,że chyba się skuszę na pierniczenie w tym roku!
    choinkę też masz fantastyczną

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak Świątecznie, choineczka śliczna, pierniczki wyglądają wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taka choinka to zdecydowanie świetny pomysł - ja jeszcze nic nie ruszyłam w temacie świąt od soboty mam nadzieję co nieco nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pytania mam , odnośnie składników
    1/4 szklanki miodu - ma być w konsystencji stałej czy płynnej
    masło -raczej czubate łyżki czy płaskie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już wyjaśniam, ja miałam płynny, jeśli masz stały to podgrzej go żeby się zrobił płynny, masło raczej czubate łyżki dodałam- na początku wszystko sprawi wrażenie jakby było za suche, ale jak dłużej pougniatasz to zrobi sięz tego jedno ciasto:)

      Usuń
  17. niesamowita ta choinka,świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. zapakowałam je w przeźroczszytą folię pakunkową, związałam sznurkiem i ozdobiłam laską cynamonu, część prezentu gotowa:)

      Usuń
  19. piękna choinka gdybym tylko potrafiła też bym taką sobie zrobiła niestety kompletna noga ze mnie. Zapraszam do siebie
    http://sylwka1121.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. varicolored secateurs oddly geert Shandy steerage conquistador pretzel builder
    Girls Biathlon Games

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty