Świąteczne pierniczki z lukrem pod choinką z szyszek:)
Co prawda do świąt pozostał już niecały tydzień, jednak ja dopiero teraz znalazłam chwilę na upieczenie świątecznych ciasteczek. W internecie znalazłam bardzo prosty przepis na te smakołyki i wyszły znakomicie:)
Przepis na święteczne pierniczki:
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką (podsypałam sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.
Lukier: jedno białko roztrzepane mikserem z taką ilością cukru pudru (dość dużo), by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę.
Pierniczki wyszły bardzo smaczne.Lukier rozprowadziłam za pomocą foliowego woreczka, w którym na brzegu robimy dziurkę. Zamierzam je ładnie opakować i dać jako część prezentów świątecznych, jeśli oczywiście do tego czasu przetrwają:P
Moja choinkę wykonałam z szyszek już rok temu, ale nadal ma się świetnie, więc i w tym roku ozdobi mi pokój:)
Moja choinkę wykonałam z szyszek już rok temu, ale nadal ma się świetnie, więc i w tym roku ozdobi mi pokój:)
Już też mam pierniczki .))
OdpowiedzUsuńhttp://kasia-chocolate-and-chili.blogspot.com/
U nie wszelkie ciasteczka i pierniczki to działka mamy. Choinka cudowna.
OdpowiedzUsuńpiękne pierniczki i na pewno smaczne
OdpowiedzUsuńoj bardzo:)
UsuńJaka cudowna choineczka! ;OO A ciasteczka świetnie wyszły ;D
OdpowiedzUsuńchoineczka piękna. Jak zrobić takie cudo? A przepis na pierniczki chyba sobie pożyczę :))
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o choinkę, to potrzebujemy białego twardego kartonu, szyszek (najlepiej żeby odleżały z tydzień w domu i wyschły), kleju na pistolet, śniegu w sprayu czy farby i ozdób.
Usuńz kartonu robimy stożek,sklejamy, oczywiście takiej wielkości jaką ma mieć choinka, na klej z pistoletu przyklejamy do stożka ciasno szyszki, zaczynając od dołu, aż do wierzchołka, wszystko pryskamy śniegiem czy farbą i przyklejamy bombki, kokardki czy co kto chce i gotowe:)
Piękne pierniki :) ja się jutro biorę za lukrowanie :P
OdpowiedzUsuńsuper zabawa z tym lukrowaniem, jakbym miała specjalny przyrząd do tego lub gotowe pisaki wyszłoby dużo ładniej...ale i tak jestem z nich dumna:)Tobie życzę wesołej zabawy:)
Usuńsliczna choinka :) musze zrobic takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
miło mi:)
UsuńBardzo podoba mi się choineczka ;) W następnym roku chyba też zrobię.
OdpowiedzUsuńPierniczki wyglądają smakowicie ;)
bardzo dziękuję:)
UsuńŚliczne zdjęcia. : )
OdpowiedzUsuńPiękna choinka i super ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny przepis! Zapraszam do nas, u nas również przepis na pierniczki, ale nieco inny ;)
OdpowiedzUsuńMniam :D Ja też się wezmę za pierniczki, mam nadzieję, że nie będzie dla nich za późno :D
OdpowiedzUsuńeee tam jak zdążysz do Wigilii to nie będzie za późno:)
Usuńmm co ja tu za pyszności widzę!
OdpowiedzUsuńAle masz piękną choineczkę ;))) Ja zrobilam podobną, tyle że z orzechów wloskich :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) z orzechów też bym zrobiła, ale miałam ich deficyt :P
UsuńMiałam nie piec,ale Twoje są takie piękne a do tego przepis taki prosty,że chyba się skuszę na pierniczenie w tym roku!
OdpowiedzUsuńchoinkę też masz fantastyczną
hehe miło mi bardzo:)
UsuńJak Świątecznie, choineczka śliczna, pierniczki wyglądają wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńTaka choinka to zdecydowanie świetny pomysł - ja jeszcze nic nie ruszyłam w temacie świąt od soboty mam nadzieję co nieco nadrobić :)
OdpowiedzUsuńPytania mam , odnośnie składników
OdpowiedzUsuń1/4 szklanki miodu - ma być w konsystencji stałej czy płynnej
masło -raczej czubate łyżki czy płaskie ?
już wyjaśniam, ja miałam płynny, jeśli masz stały to podgrzej go żeby się zrobił płynny, masło raczej czubate łyżki dodałam- na początku wszystko sprawi wrażenie jakby było za suche, ale jak dłużej pougniatasz to zrobi sięz tego jedno ciasto:)
Usuńdziękuję ;)
Usuńniesamowita ta choinka,świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńmiło mi, że się podoba:)
Usuńjakie cudowne ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńzapakowałam je w przeźroczszytą folię pakunkową, związałam sznurkiem i ozdobiłam laską cynamonu, część prezentu gotowa:)
Usuńpiękna choinka gdybym tylko potrafiła też bym taką sobie zrobiła niestety kompletna noga ze mnie. Zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńhttp://sylwka1121.blogspot.com/
nie możliwe:)na pewno dałabys radę:)
Usuńvaricolored secateurs oddly geert Shandy steerage conquistador pretzel builder
OdpowiedzUsuńGirls Biathlon Games